TEXT OFICIAL:
Versiune consolidată a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, C 326 anul 55, Ediția în limba română, 26 octombrie 2012. Urmărește legătura din coperta de mai jos:
Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene ((2012/C 326/02)), care are forță juridică obligatorie, confirmă drepturile fundamentale garantate prin Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și astfel cum rezultă acestea din tradițiile constituționale comune statelor membre. Uniunea recunoaște drepturile, libertățile și principiile prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene din 7 decembrie 2000, astfel cum a fost adaptată la 12 decembrie 2007, la Strasbourg, care are aceeași valoare juridică cu cea a tratatelor.
Orice persoană ale cărei drepturi și libertăți garantate de dreptul Uniunii sunt încălcate are dreptul la o cale de atac eficientă în fața unei instanțe judecătorești. Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public și într-un termen rezonabil, în fața unei instanțe judecătorești independente și imparțiale, constituită în prealabil prin lege. Orice persoană are posibilitatea de a fi consiliată, apărată și reprezentată. Asistența juridică gratuită se acordă celor care nu dispun de resurse suficiente, în măsura în care aceasta este necesară pentru a-i asigura accesul efectiv la justiție. (Articolul 47 CARTĂ Dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil).
De fiecare dată când Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a constatat o încălcare a Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, drepturile deduse judecății trebuiesc recunoscute prin prisma Deciziei CEDO, față de care se constată similaritatea juridică a cazului pendent.