Jurisdicție Privată

control al corectitudinii și o analiză a performanțelor muncii juridice

TELEAVOCAT

Servicii juridice prin modalități electronice de comunicare

previous arrow
next arrow
Slider

fondat 1998

Reputație binemeritată, câștigată prin combinarea unei practici de înalt nivel și serviciilor de calitate,

cu devotamentul necesar pentru a câștiga cauza angajată.

Contact inițial

cosultance

RADIO BAROUL png

Legislatie gratuită

lege

Omnipublic

 

 

 

 

Expunerea de motive şi  Hotărârea pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului de lege – Codul civil (NCC sic.)(277/2009) *, arată că, recodificarea dreptului civil român s-a realizat cu sprijinul legislaţiilor moderne, cum ar fi Codul civil francez, Codul civil al provinciei Quebec, Codurile civile italian, spaniol, elveţian, german, brazilian (anumite detalii AICI). Din această perspectică, în considerarea normelor preluate n Codul Civil Român, practica Curții de Apel Quebec chemată a se pronunța în ultimă instanță, prezintă o deosebită importanță. Studiul acestui drept comparat poate fi util în redactarea cererilor și motivarea hotărârilor, mai ales acolo unde nu există nici un precedent sau dacă el există nu lămurește pe deplin peța în lucru.    

Contrar susținerilor din spațiul public, este de menționat totuși că, juriștii din Quebec, după cum susține prof. de drept civil Cumyn (Montréal), recunosc în general Codul Civil din Quebec (CCQ), ca fiind în ansamblu său o revizuire a dreptului privat și doar unele instituții ar fi reprezentat o veritabilă reformă, cum ar fi fiducia, spre exemplu **.

Deoarce am acces la practica Curții de Apel Quebec, la cerere vă pot furniza hotărârile rezumate ale hotârârilor definitive în limba română. Fiecare rezumat cuprinde textul oficial integral în franceză și un tabel comparativ cu textele legale din Codul Civil Quebec (CCQ) alăturate corespondentului din Codul Civil Român (CCR). Un singur document de practica comparată poate constitui sursa suficientă pentru soluționarea cazului cu care sunteți investit.

Fiecare document costă 5 € (cincieuro). Dacă comandați 3 documente, costul este de 10 (zeceeuro).

Câteva exemple: AICI 

Pentru a solicita extrase de drept comparat, scrieți-ne la : Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., indicând pe scurt domeniul juridic care vă interesează.

 ________________

* Expunere de motive, în „Noul Cod civil 2009 – Legea nr. 287-2009 (M.Of. nr. 511 din 24 iulie 2009)”, ed. Hamangiu, Bucureşti, 2009, p.33 ; Hotărârea nr. 277 din 11 martie 2009 pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului de lege – Codul civil publicată în M.Of. nr. 213 din  2 aprilie 2009.

** Comunicare prezentată la Barcelona în 21 februarie 2002 într-un cadru organizat de Departamentul de Justiție din Catalonia. Madeleine Cantin Cumyn Professeur de droit civil. Université McGill, Montréal, Canada. 

Jurnalul Baroului Cluj

cover 0618

Asociația de proprietari. Legea nr. 196/2018

Asociatii carte

Teleavocatură

edison

Portal Instanțe

Captură de ecran de la 2019 03 29 19 33 15

Drept Comparat. Cod Civil Quebec

CUQ

Img. Édifice Ernest-Cormier, the Quebec Court of Appeal building on Notre-Dame Street in Old Montreal.

RGPD cover

   tel: +40.744.99.41.83

   Email: secretariat@ulici.ro

Cluj-Napoca Bd-ul 21 Decembrie 1989 nr. 76

Cluj-Napoca, România, 400124

   L-V 08:00 - 16:00 cu programare prealabilă

Dosare instrumentate

500 + definitive

Experiență profesională

23 + ani

Probleme juridice

1000 + rezolvate

© 2019 Cabinet Avocat Claudiu-Octavian Ulici.

Caută

Avem 602 vizitatori și nici un membru online