30.06.2015 | Claudiu-Octavian ULICI

Într-un articol scris de Michael J. Evans (President at American Legal Alliance) aflam că în Statele Unite ale Americii, potrivit studiilor din ultimii cinci ani, se prevăd ”vremuri economice grele” pentru avocați. Astfel, profesorul de drept Benjamin Barton, de la Universitatea din Tennessee, face preziceri pentru viitorul profesiei, în noua sa carte, ”Glass Half Full: The fall and rise of lawyers”. Prof. Barton avertizează că profesia de avocat este pe moarte și este atacată din toate părțile și se pare că nu este nici pe placul autorităților, care pot vedea în ea o sursă ce poate crea nemulțumiri față de deciziile luate public.

De interes pentru avocații care practică în firme de avocatură mici sau ca practicieni individuali este impactul LegalZoom și alți furnizori de servicii juridice on-line, numiți companii ”RoboLawyers”. Autorul a avertizat într-un articol, din septembrie 2012, că serviciile furnizate de ”RoboLawyers” nu se pot compara calitativ ce cele prestate de avocații reali. Acesta mai amintește ca nu a fost singura persoană care a criticat serviciile oferite on-line, în septembrie 2012, Consumer Reports, arată el, a evaluat serviciile oferite de LegalZoom, RocketLawyer și Nolo, și le-a găsit lipsite de calitate. Cu toate acestea, cota de piață a acelor companii a crescut, ”luând pâinea” de la firmele mici de avocatură și de la practicienii individuali.

Veniturile avocaților firmei mici și practicieni individuali au scăzut în ultimii ani și această scădere a fost cuantificată în cartea Prof. Barton și într-un articol scris de el pentru CNN.

În articolul său ”The fall and rise of lawyers”, Prof. Barton prevede: ”Începând cu anii 1960, fiscul american a colectat și publicat nivelul veniturilor pentru toți avocații americani care profesează individual. În 1988, acești practicanți au câștigat, ajustat cu inflația, aproximativ 70.747 mil. dolari. Până în 2012, veniturile au scăzut la 49.130 mil. dolari, adică o scădere de 30% a veniturilor reale. Și 49.130 mil. dolari nu este salariul de pornire pentru acești avocați. Este câștigul mediu al tuturor celor 354.000 de avocați care au practicat individual în acel an.”

Pe lângă scăderea veniturilor, avocații, așadar, se confruntă în prezent cu o nouă concurență venită din partea furnizorilor on-line de servicii juridice, precum LegalZoom și Rocket Avocat.

Prof. Barton sfătuiește practicienii individuali că este timpul să îmbrățișeze și să utilizeze noile tehnologii. Tehnologia mobilă de Internet oferă mari oportunități pentru avocați în a se conecta direct cu clienții prin intermediul rețelelor sociale. Aplicațiile mobile pentru avocați par a fi unul dintre modurile inovatoare pentru a te conecta cu clienții și a concura cu succes. În concluzie, autorul afirmă că ”viitorul va aparține celor îndrăzneți”.


[1] Benjamin H. Barton, Glass Half Full: The Decline and Rebirth of the Legal Profession, 15 iunie 2015, ISBN-13: 978-0190205560;[2] Benjamin H. Barton, The Rise and Fall of Lawyers, CNN.[3] ”Legal DIY websites are no match for a pro They provide services for a fraction of what you’d pay a lawyer”, Consumer Reports magazine: September 2012.