16.07.2015 | Claudiu-Octavian ULICI

Firmele de avocatură, care prin specificul lor sunt obligate să se adapteze la realitățile mediului de afaceri actual, pot cădea victime litigiilor în pretenții pentru malpraxis. Acestea pot fi costisitoare și cel mai adesea conduc la deteriorarea pentru o perioadă mare de timp a reputației profesionale.

Un studiu recent, realizat pentru anul 2015 de brokerul de asigurare Ames & Gough în S.U.A.[1], observă un flux constant de noi cereri pentru angajarea răspunderii profesionale, frecvența curentă a cererilor în malpraxis juridic rămânând peste nivelurile din perioada pre-recesiune. Cei mai mari asigurători care au participat la studiu au declarat că au plătit sume consistente pentru acest tip de asigurare, inclusiv cereri de peste 100 milioane dolari. Șase din cei nouă asigurători intervievați au raportat chiar mai multe cereri în anul 2014 decât în anul precedent.

Studiul confirmă că sunt ”vremuri dinamice” pentru profesiile juridice în S.U.A., într-un mediu marcat de intensificarea concurenței, în care, pentru ca firmele să evolueze, este necesară o implicare în litigii cu un grad crescut de risc. Printre ariile de practică cu cel mai ridicat risc se numără contractele de garanție în afaceri și succesiunile, acestea reprezentând două treimi din totalul cererilor cu care se confruntă asigurătorii, urmată de dreptul societăților și litigiile legate de valorile mobiliare, tranzacțiile în afaceri și imobiliare. Litigiile din domeniul imobiliar au rămas, după patru ani consecutivi, principalul motiv din cererile de malpraxis.

Diferendele legale sunt sursa principală de malpraxis, iar în 2015 numai accidentele rutiere au fost în număr mai ridicat, ca și cauză a cererilor de despăgubiri. Un risc sporit și aproape imposibil de evitat pentru firmele de avocatură, în ultima perioadă, este cel reprezentat de securitatea datelor în mediul cibernetic de comunicare.


[1] Ames & Gough citat de Insurance Journal, Law Firms Face Large Malpractice Claims as Risks Grow: Study.